In touch with our customers, Van Vulpen!
Als machinebouwer geloven wij dat het belangrijk is om onze klanten vaak te spreken. Online, offline, op kantoor, maar het allerliefste op de plek waar er met onze machines gewerkt wordt, op de boorlocatie! We gingen op bezoek in Wijk aan Zee, waar Cor Versluis van Van Vulpen tussen de duinen een uniek project uitvoert.
Op 5 december zijn we bij Van Vulpen op bezoek geweest. Dit keer geen gesprek met een boormeester, CEO of directeur, maar een ontmoeting met een echte baas! Cor Versluis werkt sinds 1991 bij Van Vulpen, hij boort inmiddels al 30 jaar. Zijn bescheiden functietitel ‘uitvoerder van boringen’ past bij zijn karakter, maar minder bij de indrukwekkende projecten die Cor voltooid heeft. Naast dat hij de langste boring van 2300 meter in Nederland in zijn Meerkerk heeft voltooid, zijn er talloze projecten waarmee hij het nodige respect van zijn conculega’s en collega’s heeft verdiend.
Het bedrijf heeft hij zien groeien en ontwikkelen in de loop der jaren. Waar hij begon met een kleine boormachine op rupsbandjes en 3-4 man personeel, groeide het bedrijf in personeel, in grootte van boormachines en omvang van projecten. De mentaliteit van Cor en zijn team is niet veranderd, hooguit de organisatiestructuur; nu het bedrijf meer dan 600 vaste medewerkers in dienst heeft.
Een uniek project, in de duinen
Bij het project waar we op bezoek zijn geweest, zijn er twee elektrische Prime Drilling boormachines naar elkaar toe aan het boren, een zogenaamde intersect boring. De boringen onder de duinen door, met een lengte van 820 en 856 meter worden verricht door aan de ene zijde een 230 tonner en aan de andere zijde een 300 tonner. In het beschermde duingebied van Wijk aan Zee, mogen alleen elektrische boormachines draaien. De inzet van de elektrische boormachines scheelt aanzienlijk in de stikstofuitstoot van het project. Cor geeft aan dat hij sinds 2019 zeer tevreden is met de elektrische boormachines van Prime Drilling, ze hebben minder onderhoud nodig, werken stiller en efficiënter. De elektrische mixing unit van SiteTec, de M2002E staat ook op de boorlocatie en draait sinds 2008 mee op de grotere projecten bij Van Vulpen. Hiernaast staat een pumping unit P2500D te draaien, 1 van de eerste units die SiteTec 20 jaar geleden bouwde. Een stevige unit die volgens Cor nog wel even mee kan. Cor verteld trots, dat hij samen met Corné het ontwerp van de MP750E heeft bedacht. Een mix pomp unit die heeft bijgedragen aan het succes van Van Vulpen. De unit die al velen draaiuren heeft gemaakt, is vorig jaar volledig gereviseerd. Voor Cor, maar zeker ook voor Corné een unit om trots op te zijn. Na het eerste ontwerp volgden er nog meerderen, units waar Van Vulpen nog dagelijks mee werkt.
“Wij zijn van Vulpen”
Het is goed om van Cor te horen dat hij zelfs met de veranderde organisatiestructuur zelf kan aangeven welke machines hij nodig heeft om het werk te leveren. Het vertrouwen in hem blijft en dat is bij uitdagende projecten als deze in Wijk aan Zee ook nodig. Het is een project waar geen risico’s genomen mogen worden. Uiteraard worden het aantal boringen in het beschermde duingebied geminimaliseerd door de aanbesteder TenneT en secuur uitgedacht door Van Vulpen. Met een garantie van 0 risico en een hoge nauwkeurigheid van de intersect van 0.50 meter, onderscheidt van Vulpen zich van hun concurrenten. “Wij zijn van Vulpen” is terecht hun trotse slogan. Het voortraject en de voorbereiding is langer dan bij andere projecten, maar de uitvoering verloopt daarom met de gewenste precisie en strak op schema. Zo is er op het strand een terp gemaakt, verstevigd met damwanden, die zelfs de storm van een aantal weken terug heeft weerstaan. De terp is aangelegd om het hoogteverschil van beiden locaties te voorkomen en daarmee het risico van het verlies of lekken van bentoniet in het beschermde gebied weg te nemen. De boringen die verricht worden zijn ten behoeve van windparken in de Noordzee. Een mooi contrast terwijl wij letterlijk onder de rook van Tata Steel staan.
Teamwork
Tijdens ons gesprek komen ook de boormeester en andere mannen van het boorteam binnen lopen in de keet om even op te warmen, de wind vanaf de Noordzee is niet mild. Het is goed om te zien dat binnen zo een grote organisatie, dit boorteam erg hecht met elkaar is. Ook als Cor niet on site is, draaien de jongens vlekkeloos door. Zijn kennis en kunde geeft hij graag door aan de volgende generatie, maar ook zijn vertrouwen in hen laat hij blijken. Volgende week samen karten, dé Van Vulpen kerst BBQ, om vervolgens met Kerstmis tijd door te brengen met familie en vrienden, is iets waar ze allemaal naar uitkijken! Van Vulpen verricht hun werkzaamheden met name in de Benelux, ’s avonds terug naar huis rijden, lijken ze allen erg te waarderen; en het thuisfront ook!
Dank voor jullie tijd en het leuke gesprek Cor! En dat wij uiteraard mochten komen kijken op dit indrukwekkende project op een unieke locatie.